Vadelma ja karhunvadelma

VADELMAN TAIMET

Tuotamme omalla taimistollamme vadelman taimia. Taimet lisätään maaliskuussa ja juurrutetaan kasvihuoneissa 10 cm Vefi-ruukuissa. Vadelman taimet ovat valmiita istutukseen touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin toimitamme ne asiakkaille.

Toimitamme myös Hollannissa tuotettuja vadelman satotaimia, jotka tuottavat korkean sadon ja soveltuvat erinomaisesti tunnelituotantoon.

Ottawa, oma tuotanto

Ottawa on kanadalainen jaloste vuodelta 1943 (Viking x Logan blackberry x Ranere). Suomen viljellyin vadelmalajike, jonka versot ovat voimakaskasvuisia ja vankkoja. Niiden pituus 2 – 2,5 m. Lajike ei ole erityisen altis versotaudille, toisinaan esiintyy härmää.

Marjat ovat kirkkaanpunaisia, kekomaisia, keskisuuria ja kiinteitä. Toisinaan luumarjoissa saattaa esiintyä epätasaista väritystä ja ne voivat irrota toisistaan. Marjojen maku on hapahko ja mieto. Marjat irtoavat helposti kypsinä ja ovat näin ollen helppo poimia.

Muskoka, oma tuotanto

Kanadalainen jaloste vuodelta 1950 (Newman x Herbert). Talvenkestoltaan Muskoka on hyvä, ja se onkin Ottawan ohella viljellyin lajikkeemme. Muskoka versoo runsaasti, niiden pituus on 1,7 – 2,3 m. Ne ovat vähäpiikkisiä. Lajike on altis versotaudille, mutta ei härmälle.

Keskikokoisten ja pyöreiden marjojen väri on syvän tummanpunainen. Ne ovat kiinteitä, makeita ja aromikkaita ja ne irtoavat helposti kannasta.

Takalan Herkku, oma tuotanto

Takalan Herkku on Suomessa jalostettu, uudehko puutarhavadelma. Se on Maurin Makean tyyppinen, versostoltaan tanakka lajike. Sopii vyöhykkeille I – IV.

Marjat ovat erityisen herkullisia – makeita ja aromikkaita. Marjan pinta on hieman Maurin Makeaa epäsäännöllisempi ja muoto litteämpi.

Keltainen, oma tuotanto

Keltainen on vanha vadelmalajike. Kasvutavaltaan Ottawan tyyppinen, kasvattaa vahvan pystyn versoston. Lajike on ollut laajemmassa viljelyssä noin 15 vuotta ja se on talvenkestoltaan erinomainen.

Marja on pyöreä ja vaalean keltainen. Ne on poimittava kirkkaana, ylikypsänä väri muuttuu harmaan keltaiseksi.

Kuva Marja-Suomen Taimituotanto Oy

Glen Ample, oma tuotanto / satotaimet ruukuissa ja avojuurisina

Skotlannissa jalostettu vadelmalajike, jonka viljely on nopeasti yleistynyt myös meillä Suomessa. Onnistunut talvehtiminen avomaalla voi olla epävarmaa.

Versot ovat piikittömiä, pystykasvuisia ja elinvoimaisia, ja poiminta on helppoa satoversojen sopivan asennon vuoksi. Huolehdittava riittävästä kastelusta, lannoituksesta ja sekä äkämäpunkkien torjunnasta.

Marjat ovat kirkkaanpunaisia, hyvän makuisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia perinteisiin lajikkeisiin verrattuna. Niiden laatu ja kuljetuskestävyys ovat hyvät.

Tulameen, satotaimet

Tulameen on kanadalainen lajike. Sen marjat ovat suuria, kirkkaanpunaisia ja muodoltaan pitkän kartiomaisia. Maku on herkullinen ja raikkaan makea. Lajike on tuottoisa ja nopeakasvuinen.

Marjat ovat kauppakestävyydeltään erinomaisia.

Vajolet, satotaimet

Vajolet on satoisa ja voimakaskasvuinen lajike, jonka marjat jäävät hyvin esille. Ne ovat makeita, erittäin suuria, kartiomaisen muotoisia ja kauniin punaisia.  Kauppakestävyydeltään hyvä.

Kuva Marja-Suomen Taimituotanto Oy

Karhunvadelma Loch Ness, satotaimet

Karhunvadelmalajikkeen Loch Ness marjat ovat suuria (5 g tai enemmän) ja hohtavan mustia. Kypsinä marjat ovat erinomaisen makuisia. Viljelytunnelissa marjoja kypsyy elokuun alusta ensimmäisiin pakkasiin saakka. Versot ovat piikittömiä ja tuottavat hyvän sadon.

Ota meihin yhteyttä, mikäli kaipaat lisätietoa vadelman taimityypeistä, niiden istutuksesta ja viljelystä!

Saara Markkanen, puh. 040 596 6363 tai saara.markkanen@taimituotanto.net

Jarmo Röppänen, puh. 040 5054 035 tai jarmo.roppanen@taimituotanto.net