Vadelma ja karhunvadelma

VADELMAN TAIMET

Tuotamme omalla taimistollamme vadelman taimia. Taimet lisätään maaliskuussa ja juurrutetaan kasvihuoneissa 10 cm Vefi-ruukuissa. Vadelman taimet ovat valmiita istutukseen touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin toimitamme ne asiakkaille.

Toimitamme myös Hollannissa tuotettuja vadelman satotaimia, jotka tuottavat korkean sadon ja soveltuvat erinomaisesti tunnelituotantoon.

 

Ottawa

Ottawa, oma tuotanto

Ottawa on kanadalainen jaloste vuodelta 1943 (Viking x Logan blackberry x Ranere). Suomen viljellyin vadelmalajike, jonka versot ovat voimakaskasvuisia ja vankkoja. Versojen pituus 2 – 2,5 m. Lajike ei ole erityisen altis versotaudille, toisinaan esiintyy härmää.

Marjat ovat kirkkaanpunaisia, kekomaisia, keskisuuria ja kiinteitä. Toisinaan luumarjoissa saattaa esiintyä epätasaista väritystä ja ne voivat irrota toisistaan. Marjojen maku on hapahko ja mieto. Marjat irtoavat helposti kypsinä ja ovat näin ollen helppo poimia.


 

Ei kuvaa

Muskoka, oma tuotanto

Kanadalainen jaloste vuodelta 1950 (Newman x Herbert). Talvenkestoltaan Muskoka on hyvä, ja se onkin Ottawan ohella viljellyin lajikkeemme. Muskoka versoo runsaasti, versojen pituus on 1,7 – 2,3 m. Versot ovat vähäpiikkisiä. Lajike on altis versotaudille, mutta ei härmälle.

Keskikokoisten marjojen väri on syvän tummanpunainen. Marjat ovat pyöreitä, kiinteitä, makeita ja aromikkaita. Marjat irtoavat helposti kannasta.


 

Maurin-Makea

Maurin Makea, oma tuotanto

Maurin Makea on syntynyt Pälkäneellä vanhojen puutarhavadelmalajikkeiden ja paikallisten luonnonvadelmien risteymänä. Lajikkeen talvenkesto on kohtalainen.

Marjat ovat luonnonvadelmia kiinteämpiä, melko helposti kannastaan irtoavia. Marjan maku on luonnonvadelman kaltainen, makeahko. Marjat ovat pyöreitä, hieman pitkulaisia. Satotaso ja marjakoko ovat Ottawan luokkaa.

Maurin Makeaa voidaan kasvattaa normaalin vadelman tapaan tai pensasmaisena. Pensasmaiseksi kasvatettuna versot leikataan ensimmäisenä vuonna, kun ne ovat noin metrin mittaisia. Pensaan pituuskasvu pysähtyy ja se haaroo voimakkaasti eikä tarvitse välttämättä tuentaa.

(Ei myynnissä viljelykaudelle 2018)


 

Takalan-Herkku

Takalan Herkku, oma tuotanto

Takalan Herkku on Suomessa jalostettu, uudehko puutarhavadelma. Se on Maurin Makean tyyppinen, versostoltaan tanakka lajike. Sopii vyöhykkeille I – IV.

Marjat ovat erityisen herkullisia – makeita ja aromikkaita. Marjan pinta on hieman Maurin Makeaa epäsäännöllisempi ja muoto litteämpi.


 

Keltainen

Keltainen, oma tuotanto

Keltainen on vanha vadelmalajike. Kasvutavaltaan Ottawan tyyppinen, kasvattaa vahvan pystyn versoston. Lajike on ollut laajemmassa viljelyssä noin 15 vuotta ja se on talvenkestoltaan erinomainen.

Marja on pyöreä ja vaalean keltainen. Marjat on poimittava kirkkaana, ylikypsänä väri muuttuu harmaan keltaiseksi.


 

Kuva Marja-Suomen Taimituotanto Oy

Glen Ample, oma tuotanto / satotaimet ruukuissa ja avojuurisina

Skotlannissa jalostettu vadelmalajike, jonka viljely on nopeasti yleistynyt myös meillä Suomessa. Onnistunut talvehtiminen erityisesti lumettomina talvina voi avomaalla olla epävarmaa.

Versot ovat piikittömiä, pystykasvuisia ja elinvoimaisia, ja poiminta on helppoa satoversojen sopivan asennon vuoksi. Huolehdittava riittävästä kastelusta, lannoituksesta ja sekä äkämäpunkkien torjunnasta.

Marjat ovat kirkkaanpunaisia, hyvän makuisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia perinteisiin lajikkeisiin verrattuna. Marjojen laatu ja kuljetuskestävyys ovat hyvät.


 

Tulameen

Tulameen, satotaimet

Tämän kanadalaisen lajikkeen marjat ovat suuria, kirkkaanpunaisia ja muodoltaan lajikkeelle tunnusomaisen pitkän kartiomaisia. Marjat ovat kauppakestävyydeltään verrattain erinomaisia.  Maku on herkullinen ja raikkaan makea. Lajike on tuottoisa ja nopeakasvuinen.


 

IMG_20160629_120554

Glen Fyne, satotaimet

Skotlantilainen Glen Fyne on erittäin satoisa lajike, jonka marjat ovat maultaan erinomaisen makeita ja aromaattisia. Marjat ovat kirkkaanpunaisia ja muodoltaan hieman kartiomaisia. Ne ovat kiinteitä, pysyvät hyvin koossa ja irtoavat poimittaessa helposti kukkapohjuksesta. Kauppakestävyys on samaa luokkaa lajikkeen Glen Ample kanssa. Versot ovat piikittömiä ja marjat jäävät hyvin näkyviin.


 

20170629_075732

Vajolet, satotaimet

Erittäin suuret, kartiomaisen muotoiset ja kauniin punaiset marjat. Marjat ovat makeita ja kauppakestävyydeltään hyviä. Satoisa ja voimakaskasvuinen lajike, jonka marjat jäävät hyvin esille.

 

 

Karhunvadelman taimet

Ei kuvaa

Karhunvadelma Siperialainen, oma tuotanto

Siperiasta tuotu karhunvadelmakanta. Voimakaskasvuinen, versonpituus jopa 3 m. Lajike on talvehtinut hyvin eri puolille Suomea tehdyissä istutuksissa. Versot ovat piikikkäitä.

Marjat ovat kookkaita, makeita ja väriltään mustia. Marjojen kypsyminen alkaa elokuussa.

(Ei myynnissä viljelykaudelle 2018)


 

Loch-Ness-(1)

Karhunvadelma Loch Ness, satotaimet

Karhunvadelmalajikkeen Loch Ness marjat ovat suuria (5 g tai enemmän) ja hohtavan mustia. Kypsinä marjat ovat erinomaisen makuisia. Viljelytunnelissa marjoja kypsyy elokuun alusta ensimmäisiin pakkasiin saakka. Versot ovat piikittömiä ja tuottavat hyvän sadon.

(Ei myynnissä viljelykaudelle 2018)

 

Ota meihin yhteyttä, mikäli kaipaat lisätietoa vadelman taimityypeistä, niiden istutuksesta ja viljelystä!

Merja Siltala, puh. 040 8643838 tai merja.siltala@taimituotanto.net

Jarmo Röppänen, puh. 040 5054 035 tai jarmo.roppanen@taimituotanto.net