Vattukuoriaisen seurantapyydys

Vattukuoriaisen seurantapyydys

vadelmakuoriaisenpyydysVadelmakuoriainen (Byturus tomentosus) on vadelmakasvustojen tuholainen. Naaraskuoriaisia houkuttelee vadelman kukkien tuoksu ja valkoinen väri. Naaraat nakertavat vadelman nuppuihin reikiä sekä munivat kukkiin ja kehittyviin raakileisiin. Munista kuoriutuvat toukat (vattumadot) syövät kypsyviä marjoja mutta voivat myös vahingoittaa nuppuja ja versoja. Aikuiset kuoriaiset aiheuttavat tuhoja aikaisin, mutta tuhot ovat yleensä paljon pienempiä kuin toukkien aiheuttamat.

Vattukuoriaisten esiintymistä tarkkaillaan keväällä seurantapyydyksien avulla. Vadelman nuppujen tultua esiin latvuksista voidaan etsiä aikuisia kuoriaisia sekä nuppuvioituksia myös silmämääräisesti ja vatinäyttein.

Osat   

Pyydys koostuu vihreästä suppilosta ja valkeista siivekkeistä (4 kpl) sekä kannesta, jonka alapinnalle houkutinaine kiinnitetään.  Kuoriaisia houkuttelee valkea väri sekä houkutinaineen tuoksu.  Kuoriaiset lentävät valkeita siivekkeitä vasten ja putoavat suppiloon.

Kokoaminen

Aseta erotinverkko suppilo-osan päälle. Kiinnitä valkoiset siivekkeet ensin suppiloon ja sitten kannen kiinnikkeisiin. Kierrä lopuksi suppilon alaosa paikoilleen. Avaa ja irrota hitaasti houkutinaineen hopeinen suojakuori niin, ettei sen sisällä oleva houkutinainelipuke hajoa. ÄLÄ AVAA LIPUKETTA.

Kiinnitä lipuke mukana toimitettavalla tarralla kannen alle.  Houkutinaine riittää noin 4 – 6 viikon ajaksi (riippuen tuulesta ja lämpötilasta) eli vadelman kukinta-ajaksi.

Suppilon alaosaan tulee laittaa noin 5 cm vettä johon on sekoitettu esimerkiksi hieman astianpesuainetta. Kuoriaiset hukkuvat nesteeseen pudotessaan siihen. Lisää vettä aina tarvittaessa ja vaihda se välillä kokonaan, esimerkiksi kirjattuasi kuoriaismäärän ylös.

Seurantapyydyksen sijoittaminen

Vadelmakuoriaisen seurantapyydykset tulee asettaa paikoilleen ennen kuin ensimmäiset kuoriaiset ilmestyvät, tyypillisesti 4 – 6 viikkoa ennen kukintaa. Pyydykset pidetään pellolla kukinnan loppuun asti. Näin voidaan tarkkailla kuoriaispopulaation kokoa sekä ennakoida kuoriaisen torjuntatarvetta.

Mikäli vattukuoriaisia on havaittu lohkolla jo edellisenä kasvukautena, on vattukuoriaisia siellä varmasti myös seuraavana. Tällöin pyydyksillä kannattaa tarkkailla kuoriaispopulaatiota sijoittamalla 1 – 2 pyydystä hehtaarille. Pyydykset kannattaa sijoittaa lohkon keskelle tai esimerkiksi viljelytunnelin keskelle, jotta se ei houkuta enempää kuoriaisia paikalle lohkon ulkopuolelta.

Jos lähistöllä, 100 – 200 m etäisyydellä lohkosta on muita kasveja, jotka houkuttelevat vadelmakuoriaisia, on hyvä laittaa seurantapyydys näiden lähistölle. Tällaisia kasveja ovat esim. villivadelmat, karhunvadelmat tai orapihlajat. Tällöin pyydykseen tulee paljon saalista lohkon ulkopuolelta eivätkä kuoriaiset hakeudu ensimmäisenä viljelykasveille.

Vadelmakuoriaisen pyydys asetetaan 1 – 1,6 m korkeudelle. Kiinnitä pyydys pylvääseen siten, että suppilo voidaan irrottaa. Pyydyksen tulee olla hyvin näkyvillä, poista ympäröivä kasvillisuus noin 0,5 m korkeuteen asti. Tarkkailuun pyydyksiä tulisi olla 1 – 2 kpl/ ha, torjuntaan pyydysten määrästä ei ole tarkkaa tutkimusta.

Raja-arvot

Pyydykset tulisi tyhjentää kerran viikossa. Pyydystettyjen kuoriaisten määrät ovat tyypillisesti 5 – 10 kuoriaista viikossa. Mikäli pyydykseen tulee viikon aikana enemmän kuoriaisia, on syytä harkita torjuntaa. Tarkkaile vattukuoriaisten sekä niiden vioitusten esiintymistä säännöllisesti myös silmämääräisesti kasvustosta ja tee mahdolliset torjuntapäätökset kaikkien havaintojen perusteella.

Säilytys ja käsittely

Sentomolin toimittama houkutinaineen annostelija on tiiviissä lipukkeessa, joka on suljettu hopeiseen suojakuoreen. Houkutinaineet tulee säilyttää avaamattomana alle 15 °C lämpötilassa, esim. jääkaapissa, jolloin niiden toimivuus säilyy 12 kk. Vanhentuneet houkutinaineet tulee korvata uusilla, muista tarkistaa päivämäärä suojakuoren painatuksesta. Hävitä vanhentuneet houkutinaineet, äläkä säilytä vanhentuneita ja uusia houkutinaineita samassa paikassa.

Valmistaja: Sentomol Ltd, UK (www.sentomol.com)