Tensiometri

Tensiometri

Avuksi kastelutarpeen määritykseen

tensiometritKastelutarpeen arviointi kasvun eri vaiheissa on vaikeaa. Usein kastelu aloitetaan liian myöhään tai sitä ei ole riittävästi. Veden tarve vaihtelee jopa lohkon eri osissa esimerkiksi kun maalaji vaihtuu tai lohkon pinnanmuodoissa on suuria vaihteluita. Tensiometrillä kastelun tarve voidaan määrittää tarkasti. Valikoimissamme on sekä päältä- että sivusta luettava tensiometrimalli. Suosittelemme sijoittamaan yhden tensiometrin aina yhtä sellaista aluetta kohti, jossa maalaji, taimityyppi sekä taimien kasvuvaihe ovat keskenään samanlaiset. Lohkolle, jossa nämä tekijät vaihtelevat runsaasti, on hyvä laittaa useampi tensiometri.

Tensiometri sijoitetaan viljeltävän kasvin juuriston syvyyteen. Neste mittarissa tasapainottaa itsensä maassa olevan kosteuden mukaan synnyttämällä painetta. Esimerkiksi, kun maa kuivuu, mittarin sisällä oleva neste imeytyy maahan mittarin huokoisen kärjen kautta. Näin syntyy alipaine, joka näkyy alipainemittarissa.

Ennen kuin otat mittarin käyttöön, aseta putki kärkiosineen (ilman mittaripäätä) vedellä täytettyyn astiaan yöksi. Mittarin keraamisen kärjen on kastuttava hyvin ennen käyttöönottoa!

Käyttöönotto:

Putkiosa täytetään puhtaalla vedellä. Jätä n. 4 cm vajaaksi. Paina painemittari kiinni putkiosaan ilmatiiviisti kiertäen kuten pullon korkkia.

Mittari asetetaan kasvin juuriston syvyyteen (esimerkiksi noin 20 cm), sellaiseen paikkaan joka edustaa haluttua alaa sekä maanmuotojen, maalajin että viljelykasvin suhteen. Tee reikä esimerkiksi maanäytekairalla n. 3-5 cm syvemmäksi kuin mittarin kärki tulee. Ota mittarin asennuskohdasta maa-ainesta ja vettä erilliseen astiaan tai esimerkiksi lapioon. Sekoita niistä puuron kaltainen massa jota kaadat reikään n. 10 cm verran. Paina mittari paikoilleen varovasti ja kaada loput puurosta reikään. Tärkeintä on saada hyvä kontakti tensiometrin keraamisen kärjen ja ympäröivän maan välille. Mittari on toimintavalmis muutaman tunnin päästä. Noin tunnin kuluttua kastelusta mittari näyttää luotettavan lukeman.

Kun maan kosteus on optimaalinen, mittarin lukema on -150 mbar/hPa tienoilla. Optimaalinen lukema riippuu maalajista. Kuivien olosuhteiden sekä voimakkaan kasvun aikaan lukeman ylläpitäminen näissä rajoissa edellyttää kastelua joka toinen päivä. Aina kun mittari näyttää -300 mbar/hPa tai enemmän miinusta, on kasveja syytä kastella hieman kerrallaan.

Huom!

Käsittele tensiometriä varoen

Älä anna vedellä täytetyn tensiometrin jäätyä – muista kerätä mittarit talveksi pois pellolta!

Pidä putki ja keraaminen kärki puhtaana

Keraaminen kärki ei saa koskea öljyyn tai muuhun aineeseen, joka voi sulkea sen ilmaraot