Öljy-saippualiuos

Rypsiöljy-saippualiuos

Vatunäkämäpunkit ovat erittäin pieniä, alle 1 mm mittaisia tuhoeläimiä, jotka elävät vadelman lehdillä mutta talvehtivat silmujen pinnalla.

Vatunäkämäpunkin (Phyllocoptes gracilis) on todettu olevan erityisesti lajikkeen Glen Ample ongelma monivuotisessa viljelyssä, mutta myös muilla vadelmalajikkeilla voi ilmetä vatunäkämäpunkin aiheuttamia oireita.

Toisin kuin vatunäkämäpunkin nimestä voisi olettaa, se ei aiheuta äkämiä. Vatunäkämäpunkin vioitukset voi nähdä useimmiten värimuutoksina lehdissä. Äkämäpunkki imee kasvinesteitä lehdistä, mikä aiheuttaa kloroottisia laikkuja tai pilkkuja. Ne taas edelleen aiheuttavat lehden kasvuun häiriöitä ja myös versoja voi kuolla.

Ajoitus

Vatunäkämäpunkit on tehokasta torjua niiden siirryttyä silmujen pinnalle. Äkämäpunkkien tuhouduttua kasvu voi jatkua oireettomana.

Rypsiöljy-saippualiuosruiskutus tehdään kaksi kertaa syksyllä sekä kerran keväällä. Syksyllä ensimmäinen ruiskutus tehdään, kun vadelman lehdet ovat karisseet pois kokonaan tai lähes kokonaan.  Toinen ruiskutus voidaan tehdä kahden viikon sisällä ensimmäisestä ruiskutuksesta. Kevään ruiskutus tehdään ennen silmujen avautumista.

Huomioi

Ruiskutettaessa versojen on kastuttava hyvin. Mikäli versoissa on vielä lehtiä, on aineen päästävä myös lehtien alapinnoille. Ilman lämpötilan on myös ruiskutushetkellä oltava vähintään + 12 astetta, jotta äkämäpunkit ovat vielä aktiivisia ja torjunta toimii niihin parhaiten.

Käyttöväkevyys

Syksyllä 4 % rypsiöljyä + 4 % nestesaippua

Keväällä 2 % rypsiöljyä + 2 % nestesaippua

Pakkauskoko

30 litraa rypsiöljyä + 30 litraa nestesaippuaa

Säilytä tuotteet lämpimässä!