Mansikan taimet

Mansikan taimet

Käsittely kylmävarastoinnin jälkeen

20170622_074919-1Frigo- ja odotuspetitaimet on varastoitu nostosta alkaen pitkäaikaisesti -1,5 °C:ssa. Kun kylmävarastointi päättyy, taimet säilyvät noin puolitoista viikkoa +2 asteessa ja muutamia päiviä +5 asteessa. Pakastevarastosta taimet otetaan sulamaan viileään ja varjoisaan paikkaan vuorokautta ennen istutusta.

Sulamisen tehostamiseksi laatikot puretaan lavoilta. Sulamista voidaan vielä nopeuttaa kastelemalla haalealla vedellä pussissa olevia taimia, liian korkeassa lämpötilassa sulattamista tulee kuitenkin välttää.

Lämpimiin istutusolosuhteisiin otetaan kerrallaan noin tunnin aikana istutettavat taimet, näin taimien juuret eivät pääse kuivamaan ja lämpenemään liikaa.

Kylmävarastoiduille taimille nopea siirto viileästä varastosta lämpimään voi aiheuttaa häiriöitä kehitykseen. Mikäli istutus viivästyy, tulee sulatettuja taimia pitää viileässä sekä ilmavassa paikassa ja kostuttaa tarvittaessa.

Taimien käsittely tyvi- ja nahkamätää vastaan

Phytophtora cactorum -sienen aiheuttamaa tyvimätää ja nahkamätää voidaan torjua ennen istutusta tehtävällä taimien käsittelyllä. Taudeille alttiita lajikkeita ovat Polka, Honeoye, Jonsok, Sonata ja Korona, Darselect, Florence ja Elsanta. Taimien käsittelyllä parannetaan kasvin omia puolustusmekanismeja tauteja vastaan. Paljasjuuriset taimet upotetaan 30 minuutin ajaksi 0,3 % vahvuiseen Aliette 80 WG -torjunta-aineliuokseen. Käsittely on helppo tehdä saavissa tai kaukalossa, johon sopii kerralla vähintään yksi laatikollinen taimia.

Taimipussi nostetaan pois laatikosta, minkä jälkeen tehdään muutama reikä taimipussin pohjaan. Taimipussi painetaan Aliette -liuokseen niin että liuos pääsee pussiin sisään. Kaikkien taimien kosketus liuokseen varmistetaan liikuttelemalla pussia varovasti ja asettamalla paino pussin päälle käsittelyn ajaksi. Käsitellyt taimet nostetaan liuoksesta varovasti ylös ja annetaan liuoksen valua pussin rei’istä käsittelyastiaan. Taimia käsiteltäessä ja istutettaessa on suojauduttava torjunta-aineen käyttöohjeiden mukaisesti. Huomaa, että upotuskäsittelyä käytettäessä ensimmäinen sadonkorjuu voidaan tehdä vasta istutusta seuraavana vuonna! https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs%5C1778Myyntipaallyksenteksti.pdf

Istutus

Taimet istutetaan mieluiten pilvisellä säällä kosteaan maahan. Maa kannattaa kastella riittävän kosteaksi jo ennen istutusta.

Oikea istutussyvyys on mansikalla erittäin tärkeä! Taimien kasvupiste tulee saada juuri maan pinnan tasolle. Liian syvään istutetut taimet kuolevat tai kasvavat kituliaasti. Liian pintaan istutettujen taimien juuret taas voivat kuivua, eivätkä ne pääse kehittymään normaalisti. Taimien juuret tulee istuttaa suoraan alaspäin!

Istutettaessa on hyvä ottaa huomioon myös maan painuminen esimerkiksi kasteltaessa.

Istutuksen jälkeinen hoito

Istutuksen jälkeen on huolehdittava riittävästä kosteudesta. Tämä on erityisen tärkeää kylmäsäilytetyille taimille. Sekä frigo, A+ että odotuspetitaimet tarvitsevat istutuksen jälkeen kastelua, mikäli luonnonsateita ei tule. Tämän jälkeen taimia kastellaan useita kertoja päivässä parin viikon ajan istutuksen jälkeen. Tänä aikana taimelle ovat kehittyneet uudet hiusjuuret, joilla se pystyy ottamaan maasta vettä. A+ ja erityisesti odotuspetitaimille sadetus useita keroja päivässä on tärkeää, sillä lehtien kanssa samanaikaisesti kehittyvät kukkavarret. Frigotaimille riittää normaalista viljelykosteudesta huolehtiminen.