Taimimyynnin vuositilastoja

Taimimyynnin vuositilastoja

kiaavio1kaavio-2

Honeoye on vuodesta toiseen pysynyt suosituimpana varhaislajikkeena. Uudemmista lajikkeista Rumba on hyvä kakkonen. Lajike tuli valikoimaamme 2010. Sitä istutettiin ennätysmäärä vuonna 2015 ja sen jälkeen istutusmäärät ovat pysyneet vakiona.

Makeamarjaista ja aikaista Flair lajiketta oli pieniä määriä valikoimassamme jo v.2008. Huippuvuosi oli 2013 ja sillä on edelleen oma viljelijäkuntansa. Lajike sopii kevyille maille ja erinomaisesti tunneliviljelyyn. Kokemusta on kertynyt myös aikaisista lajikkeista Wendy ja Fleurette. Wendy lajikkeen saatavuudessa oli tauko 2013-2014.

Vuodesta 2015 sitä on ollut jälleen  saatavana ja  sekin on löytänyt oman viljelijäkuntansa. Fleurette on talvehtinut hyvin ja makuun on oltu tyytyväisiä. Torimyyntiin sen marja on hiukan liian vaalea.

 

kaavio3kaavio4

Polkan  ylivoima jatkuu vuodesta toiseen. Korvaajaa sille ei ole vielä löytynyt. Joillakin tiloilla on ollut viljelyssä Malling Centenary lajiketta vuodesta 2016 lähtien.

Kokemukset ovat olleet hyviä, mutta aika näyttää onko siitä Polkan korvaajaksi.

Pääsatokauden lajikkeista Sonata on hyvä kakkonen. Uutena lajikkeena on tänä vuonna istutettu Sunsation lajiketta. Aikaisemmin tämä lajike oli tiloilla kokeilussa numerolajikkeena 08-73-05. Lajike on hyvä vaihtoehto Sonatalle ja siitä on tehty jo varauksia tulevalle kaudelle. Koronan suosio on pysynyt vakiona jo useita vuosia.

 

kaavio5kaavio6

Myöhäisiin lajikkeisiin on Salsan rinnalle vuosien varrella tullut Malwina (2014) ja viimeisimpänä lajike Faith (2016). Uusi lajike Faith kilpaili tänä vuonna jo Salsan kanssa. Faithin suosio perustui osin Malwinan heikkoon saatavuuteen tänä vuonna. Tulevina vuosina on odotettavissa kuitenkin Faithin suosion lisääntyvän, koska se on Malwinaa aikaisempi. Malwina on pidetty lajike, mutta se koetaan liian myöhäiseksi meidän oloissamme. Malwinan tyyppinen koelajike 10-81-17 oli valikoimassamme tänä vuonna.

Tämä lajike on n. 10 päivää myöhäisempi kuin Faith mutta oletettavasti aikaisempi kuin Malwina. Tuloksia siitä saadaan ensi keväänä.

Lajikkeella Florence on vakiintunut viljelijäkunta, mutta Faith on hyvä vaihtoehto sille.